Thursday, February 12, 2009

Giardia


Alle som bor i Bergen vet hva giardia er etter vi hadde en epidemi for noen år siden. Heldigvis er det ikke noe vi vanligvis trenger å bekymre oss for. Men denne parasitten er en av verdens vanligste og i Asia, Afrika og Latin Amerika regner man med at det til enhver tid finnes ca. 200 millioner !! infiserte mennesker. Og i tillegg er det størst hyppighet av parasitten hos små barn.

Ble minnet på denne sykdommen igjen og også i dag var det fra denne bloggen. Så flere av dere har sikkert allerede lest det. Men jeg tenkte at det var også noe jeg burde huske på når vi drar til colombia. Så jeg legger det under planlegging. Hodet mitt kommer sikkert til å være fullt nok vi har kommet så langt at jeg sikkert trenger en liten påminnelse. Etter hvert håper jeg at jeg har et lite bibliotek klart til hentereisen!

Giardia hører til de parasittene som ikke er direkte livstruende, men som kan være ganske plagsom. Og da kan jeg bare sitere forfatteren av Colombia Adoption -Raising Colombian Kids : Try being sick as a dog -- nausea, vomiting with uncontrollable diarrhea -- on a 8 hour flight with a 2 year old and a 5 year old. NOT RECOMMENDED!

I USA regner man med at ca. 10-20% av alle utenlandsadopterte barn lider av Giardia. Så sannsynligheten for at man treffer på denne sykdommen er relativ stor. Å oppdage den kan være vanskelig. Fra man blir smittet til symptomene opptrer tar ca. en uke. Samtidig varer symptomene gjerne kun 2-6 uker, hvis sykdommen varer lengre kan den være tilstede uten man ser de typiske symptomene. Så barnet kan være smittet uten de store symptomene.

Symptomer
*eksplosiv diare
*luftsmerter
*oppkast/kvalme
*feber er ikke vanlig
*oppblåst mage
*vekt tap
*illeluktende luftoppstøt

På adopsjonsreisen bør man være nøye med håndhygienen. Og hvis man har barn fra før bør man ikke la de bade sammen, for da kan bakterien spres. Bakterien spres oftest via drikke. Men det finnes dessverre ikke en vaksine mot denne sykdommen. Men har man sykdommen finnes det behandling. Vanligvis uten behandling går sykdommen over etter 1-4 uker om man er ellers frisk. Men som man vet etter utbruddet i Bergen er det flere som sliter med ettervirkninger av sykdommen. Uten behandling kan sykdommen føre til bærestatus over lengre tid.

Mer info:

http://www.lommelegen.no/php/art.php?id=322301

http://www.vetinst.no/nor/Nyheter/Giardia-duodenalis-og-giardiose
Om ettervirkningene
2 comments:

 1. Hei Camilla,

  Må igjen få kommentere den flotte bloggen din. Er innom hver dag ;)

  Håper du er frisk og rask igjen. Her i huset har vi også hatt sykdom et par uker nå, først prinsen, så mannen og nå meg. Det går i feber og diverse infeksjoner her i gården.

  Viktig å påpeke giardia. Jeg kjente også til denne gjennom bekjente i Bergen og ble rimelig forskrekket når legen til lillegutt ringte for å si at de hadde funnet dette hos ham når vi kom hjem fra Colombia. Heldigvis er det gode rutiner for både blodprøver og annet når man kommer hjem med et adoptivbarn. Hos vår sønn kunne vi ikke merke noen symptomer og det var på et tidlig stadium, heldigvis. Det lot seg behandle med en antibiotikakur, ny prøve og så var han kvitt det. Nå etter 2,5 år hjemme har vi heller ikke merket noen ettervirkninger.
  Vi måtte også levere prøver, men hos oss voksne var det ingenting.

  Har også hørt om andre parasitter hos adopterte fra Colombia, så man skal passe på og følge med.

  Ha en fin uke :)

  Laila

  ReplyDelete
 2. Hei Laila Kristin

  Tusen takk :o) Koselig at du stikker innom. Så ikke kommentaren før nå.

  Det er ikke noe særlig kjekt med sykdom. Jeg er frisk igjen, men Rebecca har blitt syk. Heldigvis kun litt feber og forkjølelse. Det negative er da at hun har alt for mye energi til å være hjemme...

  Så bra at de har gode kontroller når man kommer hjem fra colombia med et adoptivbarn. Det virket ikke som kontrollene alltid var like bra i USA. Flott at han ble kvitt det raskt og at dere ikke så mer til det og at dere andre ikke ble smittet også.

  Får man noe skriv fra Af om hva man skal passe på når tiden nærmer seg?

  En fin uke til dere også. Håper denne uken bringer med seg gode nyheter!!

  ReplyDelete